Gingivectomia

Home »  Uncategorized »  Gingivectomia

Gingivectomia

On septembrie 3, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

gingivectiomi

Gingivectomia este o interventie chirurgicala parodontala minora, prin care se excizeaza pungile parodontale supraosoase si tesutul gingival bolnav din jurul unuia sau mai multor dinti. In afara pacientilor cu afectiuni parodontale, gingivectomia mai este efectuata in scop estetic – hiperplazie gingivala, sau pentru a realiza o extractie sau o obturatie.

Ca procedura parodontala, gingivectoia se realizeaza dupa ce au fost incercate alte metode nechirurgicale de ameliorare a afectiunii si inainte ca boala sa avanseze pana in punctul de a pune in pericol ligamentele si suportul osos al dintilor. Gingivectomia se efectueaza sub anestezie locala si se realizeaza cate o jumatate de arcada (8 dinti) in timpul unei sedinte de aproximativ o ora.

Procedura de gingivectomie
Pentru inceput se anesteziaza portiunea de gingie pe care se va lucra. Se marcheaza punga parodontala, apoi se indeparteaza gingia de os, expunandu-se radacina. Rezectia gingiei cu ajutorul bisturiului trebuie sa se faca aproape de os, la aproximativ 45 de grade fata de dinte si trebuie sa urmeze anatomia sa naturala. Cu ajutorul chiuretelor se indeparteaza tartrul si se efectueaza o planare radiculara, eliminandu-se totodata tesutul granular din punga parodontala.

Se asigura controlarea hemoragiei si aderenta tesutului gingival la dinte (in multe cazuri nu sunt necesare suturi), apoi se acopera gingia si dintii cu un pansament chirurgical asemanator unui chit, pentru a-i proteja timp de 7 – 10 zile. In unele cazuri este necesara completarea gingivectomiei cu o interventie de gingivoplastie – operatie prin care se remodeleaza gingival gros si inestetic ramas in urma rezectiei, astfel incat sa arata cat mai natural.

Dupa interventie
Dupa incetarea efectului anesteziei puteti reveni la activitatea normala. Pe perioada de vindecare in care purtati pansamentul special veti consuma alimente mai moi si faramitate, necondimentate, lichide doar incalzite putin, nu fierbinti. Medicul stomatolog va va indica medicamente analgezice (zona interventiei va fi dureroasa 14 – 48 ore), antibiotice si apa de gura antiseptica. Se va amana pentru cateva zile periajul dintilor in zona afectata, insa in restul cavitatii bucale igiena orala continua in mod normal. Se revine la control dupa o saptamana de la interventie.

Riscurile gingivectomiei
Principalul risc al interventiilor parodontale este introducerea infectiei in circuitul sanguin. Un risc crescut il prezinta pacientii care sufera de boli de inima, au un sistem imunitar deficitar sau au suferit interventii chirurgicale recente. Din acest motiv se poate urma un tratament cu antibiotice inainte si dupa procedura.

Indicatii pentru gingivectomie
– micsorarea pungilor parodontale supraosoase;
– in cazurile de hiperplazie gingivala;
– alungirea coroanei dentare in scop estetic.

Contraindicatii pentru gingivectomie
– in cazul in care sunt prezente pungi intraosoase;
– atunci cand este indicata interventia chirurgicala osoasa;
– daca gingia nu este suficient atasata de dinte;
– atunci cand coroana dintelui este foarte alungita si prin gingivectomie se creeaza un neajuns estetic.

Sursa:http://www.medici-stomatologi.ro/infodent/gingivectomie

Comments are closed.