
Numele dintilor si caracteristicile lor
Numele dintilor s-au nascut din necesitatea de a comunica intre medici, intre medic si tehnicianul dentar dar si intre medic si pacient. Nomenclatura actuala atribuie un nume fiecarui dinte. La acesta se adauga termenii de temporar sau permanent, maxilar sau mandibular, superior sau inferior, stang sau drept pentru a putea indica tipul dentitiei, arcada si hemiarcada careia apartine dintele respectiv. In unele notatii internationale numele dintilor sunt de fapt numere sau grupari de numere ce arata tipul dintelui si pozitia sa pe arcada.
Dentitia umana permanenta definitiva, in conditii normale, este formata din 32 dinti: 8 incisivi (4 superiori şi 4 inferiori) , 4 canini (2 superiori şi 2 inferiori) , 8 premolari (4 superiori şi 4 inferiori) şi 12 molari (6 superiori şi 6 inferiori). De la situatia normala pot exista abateri prin prezenta unui numar mai mare sau mai mic de dinti.
Caracteristicile fiecarui tip de dinte si numele lor :
Exista doi incisivi centrali de o parte si de alta a liniei mediene ocupand pozitia intai pe hemiarcadele superioare. Este cel mai voluminos dinte din cadrul grupului incisiv si are un rol deosebit in fizionomie.
Implicatii clinice:
– posteruptiv, incisivul central superior impreuna cu molarul de 6 ani realizeaza a doua inaltare la nivelul planului de ocluzie;
– pozitia centrala in cadrul arcadei ii confera particularitati legate de fizionomie si fonatie;
– erupand la o varsta la care preocuparea pentru mentinerea unei igiene bucale este mica, afectiunile sunt frecvente si constau in special in leziuni carioase si fracturi;
– largimea canalului radicular principal si pozitia anterioara fac ca tratamentele endodontice sa se realizeze cu usurinta;
– in cadrul restaurarilor coronare trebuie respectata repartizarea nuantelor in trei zone: treimea incizala, medie si cervicala.
Incisivii laterali superiori sunt in numar de doi, ocupand pozitia a doua pe hemiarcadele superioare, fiind situati imediat dupa incisivii centrali. Sunt in numar de doi, cate unul pentru fiecare hemiarcada mandibulara. Au pozitia 1 de implantare pe cele doua hemiarcade mandibulare, fiind situati de o parte si de alta a liniei mediene.
Mai exista si doi incisivi laterali inferiori, cate unul pentru fiecare hemiarcada mandibulara. In cadrul arcadelor inferioare ocupa pozitia a doua de la linia mediana, fiind primii dinti situati distal de incisivii centrali inferiori.
Caninii sunt in numar de patru, cate doi pentru fiecare maxilar. Mai sunt denumiti si dinti angulari, fiind situati la intalnirea dintre planul dintilor frontali si planul dintilor laterali (separa incisivii de premolari) .
Sunt doi canini superiori, cate unul pe o hemiarcada. Sunt situati distal de incisivii laterali incheiand grupul dintilor frontali. Ocupa pozitia a treia de la linia mediana pe hemiarcadele maxilare.
Dintii canini inferiori sunt in numar de doi, cate unul pe fiecare hemiarcada, ocupand pozitia a treia de la linia mediana.
Premolarii sunt situati distal de canini si mezial de molari. In total exista 8 premolari: 4 superiori si 4 inferiori repartizati cate doi pe o hemiarcada. Impreuna cu molarii formeaza grupul dintilor laterali, avand un rol deosebit in masticatie.
Premolarul secund superior ocupa pozitia a cincea pe arcadele maxilare, distal de premolarii primi cu care se aseamana foarte mult. Comparativ cu el premolarul 1 este mai putin voluminoase.
In cadrul unei hemiarcade inferioare, premolarul 1 inferior ocupa pozitia a patra de la linia mediana fiind primul dinte al grupului lateral inferior.
Premolarul secund inferior ocupa pozitia a cincea pe hemiarcada inferioara si are dimensiuni mai mari decat primul premolar.
Molarii permanenti sunt in numar de 12: 6 superiori si 6 inferiori, cate 3 pe fiecare hemiarcada. Molarii permanenti nu inlocuiesc nici un dinte temporar. Intervalul lor de eruptie este cuprins intre 6 si 18 ani. Acest interval se poate extinde pana dupa varsta de 25 ani, datorita molarilor trei care pot erupe tardiv.
Sursa:http://netdent.ro/Articole-diverse/numele-dintilor.html