Aparatele mobile
Aparatele ortodontice mobile sau cele mobilizabile permit dezvoltarea oaselor maxilarului si a mandibulei, astfel incat dintii sa nu creasca inghesuiti si deformati.
Sunt preferate în timpul dentației mixte, perioada în care în gura copilului atât dinți “de lapte”, cât și dinți definitivi.
Felul în care se dezvoltă un dinte “de lapte” influentează creșterea dintelui definitiv . Purtarea unui aparat ortodontic mobilizabil în timpul copilăriei nu ne scutește întotdeauna de aparatul ortodontic fix care poate urma în unele cazuri, dar simplifică și ajută mult pentru terapia cu aparat dentar fix.
Un alt avantaj al aparatului mobil, îl reprezintă scurtarea intervalului de timp în care copilul va purta aparatul ortodontic fix in cazul in care va mai fi nevoie.
Ce indicații terapeutice trebuie să respecte purtătorii de aparate dentare/ aparate ortodontice mobile.
Indicații legate de purtarea aparatului dentar mobil:
• media de purtare este de 18-20 ore pe zi, inclusiv în timpul somnului.
• aparatul trebuie curățat și păstrat în condiții de igienă; se spală cu o perie specială dimineața și seara, iar când nu se află în cavitatea bucală, se pastrează uscat în cutia lui.
Indicații legate de igiena orală:
• în timpul purtării aparatului ortodontic, trebuie să imbunătățim igiena orală
• și timpul acordat aceseia, deoarece purtarea aparatului favorizează acumularea de resturi alimentare. Se indică utilizarea aței dentare.
Indicații legate de alimentație. Pentru că în gura copilului dumneavoastră să nu se dezvolte un mediu favorabil formării cariilor, trebuie să evitați:
• excesul de lichide care conțin zahăr
• guma de mestecat cu zahăr, bomboanele cu o consistența lipicioasă
• alimentele dure care pot deteriora mecanic aparatul dentar: dropsuri, acadele, floricele de porumb, nuci etc.
Andreea
Andreea Barbulescu
Gutiera dentara de contentie
Gutiera de contentie este un dispozitiv mobil transparent, o masca pentru dinti care trebuie purtata pe timpul noptii, dupa indepartarea unui aparat dentar purtat pentru a schimba pozitia dintilor. Cum dintii au tendinta de a reveni la pozitia lor initiala, atunci cand aparatul dentar este scos, gutiera de contentie are rolul de a stabiliza dintii in noua lor pozitie, impiedicandu-i sa revina la pozitia de dinainte. Gutiera de contentie trebuie purtata o anumita perioada de timp, durata recomandata difera de la pacient la pacient si de tipul de tratament avut.
Cat trebuie purtata gutiera de contentie?
Perioada de contentie este dedicata consolidarii rezultatelor obtinute cu terapia ortodontica anterioara si stabilizarii lor.
Dupa o miscare ortodontica, dintii vor avea tendinta de a reveni la pozitia initiala si, din acest motiv, pacientului i se va recomanda o gutiera de contentie pentru a evita ca miscarile sa aiba loc dupa indepartarea aparatului.
Gutiera de contentie trebuie purtata in primele 6 luni dupa tratamentul ortodontic, pe timpul noptii, pentru mentinerea pozitiei dintilor. Fiecare tip de malocluzie are o tendinta caracteristica de recidiva si rolul ortodontului este de a o identifica si de a recomanda tratamentul adecvat fiecarui pacient.
Beneficiile gutierei
• Protejeaza articulatia mandibulara pe care bruxismul o poate deteriora
• Protejeaza arcadele dentare. Cu frecarea constanta, smaltul este deteriorat, slabind dintii. Presiunea poate duce si la inflamatia gingiilor, care este dureroasa
• In mod normal in urma unui aparat ortodontic, dentistul prescrie gutiera, functia ei fiind de mentinere a dintilor aliniati.