Extirparea nervului dentar

Home »  Uncategorized »  Extirparea nervului dentar

Extirparea nervului dentar

On august 4, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

nerv

Nervul este situat la nivelul dintelui în camera pulpară, în canalul radicular, și este ferit de mediul extern prin straturile dintelui, smalţul şi dentina. De aceea orice afectare a stratului protector conduce la apariţia durerii, așa cum se întâmplă în cazul cariilor. În termeni stomatologici, scoaterea nervului se numeşte “extirpare”, iar un dinte fără nerv este numit “devital”.

Extirparea este indicată atunci când caria a ajuns la nerv, pentru a preveni gangrena.

Când este necesar să scoatem nervul?

Medicul dentist va decide dacă este necesară extirparea.
♦ În cazul în care caria a ajuns la nerv. Dacă nu se scoate nervul, durerea nu va ceda, nervul va muri în timp fără să ne dăm seama, resturile de nerv mort vor rămâne în dinte şi se vor infecta, ceea ce va provoca apariția gangrenei.
♦ Atunci când se realizează o lucrare dentară este necesară extirparea, deoarece, prin şlefuirea dintelui, se ajunge foarte aproape de camera pulpară.

Este dureros?

NU. Pentru a scoate nervul, se va face anestezie la dintele respectiv. Cu ajutorul unor ace dentare se îndepărtează nervul, se curăţă canalul şi se sigilează aceste canale prin manopera numită “obturaţie de canal”. Această sigilare este necesară deoarece vârful rădăcinii comunică cu zonele vecine dinţilor şi, pentru ca microbii să nu pătrundă în canale, acestea se sigilează. La sfârşit, dintele va fi plombat sau acoperit cu o coroană dentară, în funcţie de volumul coroanei restante.
Ce efecte are extirparea asupra dintelui?

♦ Un dinte fără nerv îşi va modifica în timp culoarea. Acest lucru va fi vizibil mai ales la dinţii din faţă. Albirea are efect slab asupra dinţilor devitali. Faţetarea sau acoperirea cu o coroană este singura modalitate de modificare a culorii, în momentul în care dintele este foarte diferit de vecinii săi.
♦ Lipsa nervului conduce la scăderea rezistenţei coroanei dintelui. El devine mai casant. De aceea un dinte devital plombat trebuie folosit cu grijă: nu spargem alune, bomboane sau oase pe el.

Sursa: http://www.oral-dent.ro/2013/04/17/scoaterea-nervului-dentar-nu-doare/

Comments are closed.