Abcesul dentar

Home »  Uncategorized »  Abcesul dentar

Abcesul dentar

On august 5, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

abces

Generalitati

Dintele care prezinta un abces este un dinte care are o punga cu puroi in interiorul tesuturilor din jurul lui. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene.

Pentru reducerea durerii si a tumefierii fetei si a obrazului cauzate de un abces dentar se recomanda aplicarea de comprese (pungi) cu gheata pe partea externa a obrazului. Trebuie evitata caldura!
Se mai pot incerca, de asemenea, medicamente eliberate fara prescriptie medicala, care amelioreaza durerea la nivelul fetei sau a obrazului.

Cauze
Un traumatism (lovire) a dintelui, o carie netratata, o afectiune a gingiei pot fi cauze ale abcesului dentar. Daca o carie a dintelui nu este tratata, interiorul lui – adica pulpa dintelui – se poate infecta. Bacteria se poate raspandi de la nivelul dintelui la tesuturile din jur si de dedesubt, formand un abces. Afectiunea gingiei duce la indepartarea gingiei de langa dinte, lasand spatii libere. Daca intr-unul din aceste spatii se acumuleaza resturi alimentare, in acel loc sa dezvolta bacterii, ducand la formarea unui abces. Abcesul poate duce la distrugerea osului din jurul dintelui.

Simptome
Pot aparea:
– durere pulsatila, in special in timpul masticatiei (mestecarii) sau la atingerea dintelui
– gingii rosii, tumefiate
– un gust neplacut in gura
– tumefierea in orice zona a gurii, a fetei, a partii de sus sau de jos a obrazului sau a gatului
– febra
– schimbarea culorii dintelui, care devine gri sau roz
– o umflatura asemanatoare unui cos (un furuncul al gingiei) pe partea gingiei dinspre obraz sau dinspre limba, in apropierea dintelui
– puroi consistent de culoare galbena sau sange care se scurge dintr-o zona rosie, umflata, asemanatoare unui cos, din cavitatea bucala
– senzatia ca dintele este impins din radacina sa si ca gura nu mai poate fi inchisa adecvat
Pe masura ca infectia se raspandeste, este posibil ca durerea sa mai scada in intensitate. Acest lucru se petrece datorita faptului ca osul maxilar din apropiere incepe sa se dizolve. In cazul in care se pierde prea mult os, dintele va deveni mai slab fixat si poate fi nevoie de extractia acestuia.
Se recomanda consultarea de urgenta a medicului stomatolog daca durerea nu scade in intensitate dupa 2 ore de la administrarea unui antialgic la domiciliu. In cazul in care este vorba de un abces dentar, acesta poate fi semnul raspandirii infectiei.
Se recomanda stabilirea unui consult stomatologic cat mai curand posibil in urmatoarele situatii:
– durere detara usoara spre moderata
– durere dentara asociata cu o febra de 38 de grade Celsius sau peste
– tumefierea cavitatii bucale, a fetei sau a obrazului
– un dinte care este foarte sensibil sau doare cand se face o presiune asupra lui (cum ar fi in timpul masticatiei).

Investigatii
Medicul stomatolog va examina cavitatea bucala pentru a identifica prezenta de tumefactii sau de alte semne de infectie care sugereaza existenta unui abces dentar. Va lovi usor dintele, va pune un obiect cald sau rece pe dinte si va examina gingia din jurul dintelui. Va pune, de asemenea, intrebari in legatura cu durerea, de cat timp dureaza ea si unde este localizata exact.
Poate fi necesara efectuarea unei radiografii dentare.

Tratament
Tratament – generalitati

Abcesul dentar este tratat de medicul stomatolog.
In cazul unui abces dentar se recomanda:
– antibiotice cu scopul distrugerii bacteriei care a cauzat infectia
– se realizeaza o „gaura” in partea de sus sau in spatele dintelui, astfel incat sa poata fi drenata infectia. De obicei, acest lucru va duce la indepartarea durerii.
– in cazul in care este necesar, se face o mica incizie in zona tumefiata din apropierea dintelui ca sa se poata face drenarea.
In cazul in care partea interioara (pulpa) dintelui este infectata, medicul stomatolog trebuie sa faca un tratament pe canalul radacinii. Canalul radacinii incearca sa salveze dintele prin scoaterea pulpei infectate.
Este nevoie de un tratament antibiotic inainte de a se face o interventie pe canalul radacinei in cazul in care persoana respectiva:
– are valve cardiace afectate sau artificiale
– prezinta defecte cardiace congenitale
– antecedente de endocardita bacteriana
– sufera de diabet zaharat sau alta afectiune care „slabeste” sistemul imun
– prezinta o afectiune a ficatului (de exemplu ciroza hepatica)
– are articulatii artificiale, cum ar fi o proteza de sold
– urmeaza un tratament cu corticosteroizi pentru alte afectiuni, cum ar fi boala Crohn sau astmul bronsic
In cazul in care tratamentul canalului dentar nu poate fi facut sau este ineficient, se recomanda extractia dentara.

Tratament ambulatoriu(la domiciliu)

Pentru reducerea durerii si a tumefierii fetei si a obrazului cauzate de un abces dentar se recomanda aplicarea de comprese (pungi) cu gheata pe partea externa a obrazului. Trebuie evitata caldura!
Se mai pot incerca, de asemenea, medicamente eliberate fara prescriptie medicala, care amelioreaza durerea la nivelul fetei sau a obrazului, precum:
– Acetaminofenul (Paracetamol) poate scadea febra si poate alina durerea, dar nu reduce tumefierea
– medicamente care reduc tumefactia (de exemplu Ibuprofen, Naproxen sau Ketoprofen)
– Aspirina, care poate, de asemenea, reduce tumefactia. Unele persoane nu ar trebui sa ia Aspirina; acestea sunt femeile insarcinate, persoane care au avut in trecut probleme de coagulare/sangerare si persoanele mai tinere de 20 ani.
Se recomanda citirea cu atentie a prospectelor medicale.
Se recomanda consultarea de urgenta a medicului stomatolog daca durerea nu scade in intensitate dupa 2 ore de la administrarea unui antialgic la domiciliu. In cazul in care este vorba de un abces dentar, acesta poate fi semnul raspandirii infectiei.

Profilaxie
Se poate preveni aparitia unui abces dentar prin prevenirea infectiilor bacteriene ale cavitatii bucale. Cel mai bun mod de prevenire a infectiilor bacteriene este ingrijirea adecvata a dentitiei si a gingiilor:
– perierea dintilor dimineata, seara si dupa fiecare masa. In cazul in care nu se poate face perierea dintilor dupa fiecare masa, se recomanda mestecarea de guma fara zahar.
– folosirea zilnica a atei dentare
– consulturi stomatologice regulate, care ar putea include efectuarea de radiografii dentare
– urmarea unei diete sanatoase, care sa includa cereale integrale, legume si fructe, saraca in grasimi si sare, limitarea sau chiar evitarea consumului de alimente si de bauturi dulci. O nutritie buna ajuta la mentinerea gingiilor sanatoase si la prevenirea cariilor dentare.

Dupa ce abcesul dentar a fost tratat, se pot preveni alte probleme dentare ulterioare prin:
– periaj dentar si folosirea zilnica a atei dentare
– consulturi stomatologice regulate
– o dieta sanatoasa, cu evitarea alimentelor si a bauturilor dulci
– evitarea fumatului sau folosirea a altor forme de tutun. Consumul de tutun incetineste capacitatea de vindecare si creste riscul de aparitie a afectiunilor gingiilor si a cancerului cavitatii bucale si de gat.
Unele persoane pot avea o gura foarte uscata. Acest lucru poate cauza aparitia de carii dentare profunde, care se formeaza rapid si care pot duce la infectarea pulpei dintelui si evoluarea catre un abces. Se pot preveni aceste probleme prin clatirea periodica a gurii cu apa, prin folosirea de guma de mestecat sau bomboane fara zahar. In cazul in care apar simptome severe ale gurii uscate, poate fi necesare medicamente pentru tratarea acestei probleme.
Multe medicamente pot cauza uscarea gurii, inclusiv medicamente folosite pentru tratamentul depresiei si a hipertensiunii arteriale.

Sursa :http://www.sfatulmedicului.ro/Caria-dentara/abcesul-dentar_395

Comments are closed.