Care sunt tehnicile corecte in periajul dintilor?

Home »  Uncategorized »  Care sunt tehnicile corecte in periajul dintilor?

Care sunt tehnicile corecte in periajul dintilor?

On iulie 20, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

index

Periajul dintilor reprezinta cel mai simplu proces in igiena dentaraa. Cercetatorii si medicii stomatologi au aratat ca o data cu progesul in domeniu s-au evidentiat consecinte mai putin placute in urma unui periaj dentar. S-a constat ca periajul dintilor este in mare parte efectuat gresit atat la adulti cat si la copii si astfel au adus imbunatatiri.

Un periaj obisnuit dureaza in jur de 2 minute, mai exact 120 secunde – in mod ideal intre 3 si 5 minute. Multi adulti nu respecta acest termen, fie simt ca timpul a trecut si se opresc prea repede.
Periajul dintilor se efectueaza usor, cu miscari line, acordand atentie speciala gingiilor, zonelor din spatele dintilor, zonelor plombate si altor zone restaurate.
Periajul dentar se concetreaza pe fiecare sectiune, atat exterioara cat si interioara (din partea de sus si partea de jos), zona de masticatie si suprafata limbii (pentru o respiratie placuta).

Mai exact, un periaj corect se va realiza astfel:
1. Dupa ce ati umezit periuta de dinti, adaugati putina pasta (incercati pasta de dinti cu fluor)
2. Incepeti periajul eventual cu dintii din spate, partea de sus, si folositi miscari in directia acelor de ceasornic. Periati si linia gingiei, la un unghi de 45 grade. Adoptati o miscare scurta circulara pentru aproximativ 20 secunde.
3. Dupa 20 secunde, cu miscari rotative periati dintii pentru a elimina resturile alimentare si placa.
4. In continuare periati in sensul acelor de ceasornic pana ce ajungeti la molarii mici. Repetatii pasii si in aceste zone.
5. Periati suprafata din spate a dintilor din fata, cu varful periutei, pana la linia gingiei. Folositi micari usoare in jos.
6. Dintii din partea de jos a mandibulei vor fi periati la fel ca si cei din partea superioara.
7. Cu miscari circulare periati suprafetele premolarilor inferiori si superiori.
8. Limba va fi periata printr-o miscare circulara blanda (cam 30 secunde). Acelasi lucru se va efectua si in interiorul obrajilor.
9. La final, nu uitati sa clatiti.

Pentru o o actiune performanta in igiena dentara exista urmatoarele tehnici de periaj:
1. Periajul orizontal
Este o tehnica usoara si folosita cel mai multe ori. Periuta este utilizata prin miscari repetitive de la un capat la altul. Aceasta metoda nu este aprobata de toti medicii dentisti, deoarece poate produce eroziunea smaltului.
2. Periajul vertical
Este similar cu periajul orizontal, dar cu o exceptie evidenta: periajul se va efectua sus-jos si de preferat pe fiecare parte. Aceasta tehnica nu prezinta acelasi riscuri ca periajul orizontal, insa trebuie efectuat dinspre gingie spre varful dintelui. Altfel riscam sa apara retractia gingivala.
3. Periajul rotativ
Este o metoda mixta, intre periajul orizontal si cel vertical. In principiu, periuta se va misca in cerc. Aceasta este o tehnica mai usoara decat cea verticala, insa este asociata cu metoda orizontala.
4. Periajul unghiular
Este considerata o metoda mai agresiva si care implica si periajul rotativ. Periuta este apasata interior pe partea superioara si cea inferioara a gingiei la diferite unghiuri, pana ce intra in contact cu suprafetele dintelui.
5. Periajul „neortodox”/neconformist
Foarte multe persoane au propria lor metoda de periaj. Evident, ca unele sunt mai eficiente decat altele.
Inainte de a adopta o tehnica personala, cereti sfatul medicul dentist.

De asemenea, asigurati-va ca dintii si gingiile se curata usor. Periajul dintilor si a gingiilor are rolul de a indeparta bacteriile, dar si de a imbunatatii circulatia sanguina din tesuturile moi.
In plus, periajul limbii este privit ca o buna practica in indepartarea bacteriilor si improspatarea respiratiei.
Este recomandat a se peria dintii de doua ori pe zi, dimineata si seara, insa, medicii dentistii sugereaza a se peria dintii dupa fiecare masa.

Sursa: http://www.medici-stomatologi.ro/infodent/care-sunt-tehnicile-corecte-in-periajul-dintilor

Comments are closed.