Aparat ortodontic lingual

Home »  Uncategorized »  Aparat ortodontic lingual

Aparat ortodontic lingual

On septembrie 14, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

aparat

Aparat ortodontic lingual Aparatul ortodontic lingual reprezinta o alternativa cosmetica a aparatului ortodontic fix clasic. Spre deosebire de acesta din urma, bracketii si arcurile aparatului lingual sunt montate pe partea din spate a dintilor, devenind practic invizibile in momentul in care zambiti sau vorbiti.

Bracketii aparatului lingual sunt metalici si sunt construiti personalizat, pentru fiecare pacient in parte. Una dintre cele mai performante si mai utilizate tehnici linguale este INCOGNITO, bracketii fiind realizati din aliaj de aur, in laboratoarele din Germania.

Sursa:  Aparat ortodontic lingual Aparatul ortodontic lingual reprezinta o alternativa cosmetica a aparatului ortodontic fix clasic. Spre deosebire de acesta din urma, bracketii si arcurile aparatului lingual sunt montate pe partea din spate a dintilor, devenind practic invizibile in momentul in care zambiti sau vorbiti.

Bracketii aparatului lingual sunt metalici si sunt construiti personalizat, pentru fiecare pacient in parte. Una dintre cele mai performante si mai utilizate tehnici linguale este INCOGNITO, bracketii fiind realizati din aliaj de aur, in laboratoarele din Germania.

Procedura de montare a aparatului ortodontic lingual

Prima vizita la medicul ortodont consta intr-o discutie intre medic si pacient, in care se vor stabili necesitatile si dorintele pacientului, obiectivele tratamentului ortodontic si alegerea aparatului. Aparatul lingual este potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti, indiferent de varsta.

Primul pas in montarea aparatului lingual consta in realizarea amprentelor arcadelor, pe care medicul ortodont le va trimite la laboratorul de tehnica dentara, unde se vor confectiona bracketii personalizati.

In a doua etapa se va lipi fiecare bracket pe dintele corespunzator si cu ajutorul unor elastice speciale se va monta arcul. Acesta va oferi tensiunea necesara indreptarii dintilor.

In functie de particularitatile fiecarui pacient, este posibil sa fie necesari pasi aditionali, cum ar fi extractii sau lucrari restaurative. Pe parcursul tratamentului va trebui sa mergeti la stomatolog la fiecare 4 aptamani, pentru ajustarea aparatului, precum si de fiecare data cand o componenta a acestuia se defecteaza. Dupa scoaterea aparatului ortodontic este necesara purtarea pe o perioada de timp a unui aparat de contentie, pentru a preveni revenirea dintilor la pozitia initiala.

Avantajele tehnicii ortodontice linguale

•  Aparatul ortodontic lingual este practic invizibil.
•  Fiecare bracket este realizat special pentru dintele pe care va fi montat, astfel incat este redusa sansa de a se dezlipi accidental.
•  In cazul aparatelor cu expansiune, avantajul acestui tip de aparat ortodontic il reprezinta dimensiunea redusa si eficienta crescuta a arcului lingual.
•  Decalcifierea dentara este mai putin intalnita la aparatete ortodontice linguale si, chiar daca apare, pe fata interioara a dintilor nu prezinta ingrijorari de ordin estetic.
•  Elimina riscul deformarii conturului buzelor – efect posibil in cazul bracketilor aplicati pe suprafata vestibulara (exterioara) a dintilor.
•  Este redus riscul lezarii tesuturilor moi.

Dezavantajele tehnicii ortodontice linguale

•  Pretul crescut, rezultat din materialul uilizat (aliaj de aur) si tehnica mai complicata.
•  Afecteaza vorbirea si stilul alimentar. Totodata adaptarea la aparat este mai dificila.
•  Aparatul ortodontic lingual este indicat in special pentru pacientii cu ocluzie adanca (arcada superioara se suprapune pe cea inferioara si iese in afara) si daca dintii nu au dimensiuni foarte mici.
•  Avand in vedere tehnica personalizata, pierderea unui bracket implica costuri mai ridicate.
•  Poate provoca leziuni linguale.
•  Tratamentul cu aparatul ortodontic lingual poate dura mai mult decat cel cu aparatul traditional si incarcarea arcului se face mai greu la sedintele de control.

Intretinerea aparatului ortodontic lingual

Datorita prezentei unor obiecte straine in spatiul limbii, aparatul lingual poate afecta vorbirea si inghitirea, iar adaptarea este mai indelungata. Cu exercitiu si rabdare insa, lucrurile se rezolva. Pacientul trebuie sa aiba grija sa nu muste alimente dure – morcovi, mere, alune – in special cu dintii din fata. Foarte importanta este igienizarea dintilor – datorita cercurilor metalice de pe molari, resturile alimentare pot ramane cu usurinta blocate. Evitati alimentele dulci si bauturile carbogazoase, deoarece acestea favorizeaza aparitia cariilor. Timpul de purtare a aparatului ortodontic lingual variaza intre 1 si 3 ani.

 
Sursa:http://www.medici-stomatologi.ro/infodent/aparat-ortodontic-lingual

Comments are closed.