Obturatia de canal

Home »  Uncategorized »  Obturatia de canal

Obturatia de canal

On decembrie 12, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

images (1)

Obturatia de canal reprezinta un tratament stomatologic menit sa repare si sa salveze de la extractie un dinte infectat sau care prezinta carii profunde, in cadrul caruia pulpa dintelui (compusa din vase de sange si nervi) este extrasa.

Camera pulpara, ce reprezinta interiorul dintelui, precum si canalele radiculare sunt curatate si umplute cu o pasta definitiva. Daca aceasta procedura nu este aplicata in cazul dintilor infectati, tesuturile din jurul lor se infecteaza la randul lor si provoaca abcese dentare.

Nervul dintelui, component al pulpei dentare, nu prezinta o importanta vitala pentru sanatatea si buna functionare a dintilor dupa ce acestia au erupt, rolul lui fiind unul senzorial-asigura perceperea senzatiilor de cald, rece sau dulce. Asadar, contrar unei conceptii raspandite, extractia nervului nu presupune „moartea” dintelui, ci doar disparitia sensibilitatii la cald, rece si dulce. Totodata, dintele ramane receptiv la presiunea masticatorie. Vasele de sange asigura hranirea cu sange precum si apararea impotriva infectiilor dintelui.

Daca pulpa dintelui este infectata, este necesara indepartarea acesteia, fiindca pe masura ce ea se deterioreaza, bacteriile din cavitatea orala se inmultesc si infectia se poate raspandi, ceea ce duce la inflamarea altor zone (fata sau gat), erodarea osului alveolar, care la randul ei duce la formarea unei gauri prin care puroiul se poate scurge catre gingii sau piele.

Cum iti dai seama ca ai nevoie de un tratament de obturatie de canal?

Nervul si pulpa dintelui se irita, inflameaza sau infecteaza din cauza cariilor profunde, a tratamentelor repetate, a crapaturilor din dantura sau a unei traume in zona faciala.
Desi de obicei infectarea pulpei sau a nervului sunt afectiuni care se prezinta fara simptome, exista cateva semne care iti pot da de inteles ca ai putea avea nevoie de obturatie de canal:
-durere acuta in timpul masticatiei
-sensibilitate prelungita la rece sau cald
-decolorare a dintelui
-umflare a gingiilor in dreptul radacinii dintelui respectiv
-abcese recurente pe suprafata gingiilor

Ce presupune procedura de obturatie de canal?

Prima etapa a acestui tip de tratament endodontic este radiografia dentara, cu ajutorul careia medicul dentist sau endodont poate vedea forma canalului dintelui si totodata detecta semne ale infectiei osului alveolar.
Apoi, este aplicat un anestezic local asupra zonei si dintele este izolat pentru a impiedica umezirea cu saliva a interiorului acestuia (camera pulpara).
Pulpa, nervul infectat si odata cu acestea, bacteriile sunt extrase din canalul dentar, dupa care interiorul dintelui este curatat. Umplerea si inchiderea canalului pot fi efectuate in aceeasi zi, insa in cazul unei infectii cronice, este necesara aplicarea de medicamente in interiorul dintelui, obturatia definitiva fiind amanata.
Obturatia canalului se realizeaza cu pasta definitiva si gutaperca.
In general, datorita cariilor profunde sau deteriorarii severe a dintelui, este necesara si aplicarea de coroane dentare sau efectuarea altor tratamente restaurative pentru a-i reda dintelui toate functiile.

La ce sa te astepti dupa tratamentul de obturatie de canal?

In primele zile dupa procedura, dintele poate fi mai sensibil la factori externi, insa disconfortul poate fi eliminat cu ajutorul analgezicelor usoare pe baza de antiinflamatorii.
Cat despre regulile de igiena orala, nu exista indicatii speciale sau suplimentare pentru persoanele care au beneficiat de acest tratament.

Comments are closed.