La cati ani trebuie inlocuite coroanele metalo-ceramice?

Home »  Uncategorized »  La cati ani trebuie inlocuite coroanele metalo-ceramice?

La cati ani trebuie inlocuite coroanele metalo-ceramice?

On mai 1, 2014, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

punte-cer-fond-negru-267x180

Durabilitatea in timp a coroanelor metalo-ceramice este influentata de mai multi factori, printre care cei mai importanti sunt:

* calitatea structurii dentare peste care se aplica coroana si rezistenta bontului dentar;

* existenta unor obiceiuri vicioase: spargerea samburilor intre dinti, desfacerea capacelor de bere in dinti;

* mentinerea unei igiene riguroase la nivelul cavitatii bucale;

* in conditii ideale de realizare si utilizare, coroanele metalo-ceramice pot avea o viata extrem de indelungata. Ne putem insa astepta ca dupa 7-10 ani de utilizare sa fie necesara inlocuirea.

Cat de dificil sunt de inlocuit?

Atunci cand dorim sa inlocuim coronitele dentare, in primul rand trebuie stabilit care sunt nemultumirile pacientului. Daca lucrarile nu corespund din punct de vedere estetic sau functional, pacientul nu trebuie totusi sa ezite sa-si inlocuiasca coroanele pentru ca in timp defectele acestora pot produce si alte neplaceri. Daca adaptarea la bontul protetic este buna, iar componenta fizionomica este cea care determina neplacerile, se poate incerca decimentarea lucrarii si schimbarea componentei fizionomice in laborator. De multe ori insa decimentarea nu este posibila si in acest caz indepartarea se face prin sacrificarea lucrarii (taierea si indepartarea sa) cu pastrarea intacta a bontului dentar. Se poate relua apoi amprentarea si pe baza acesteia, in laboratorul de tehnica dentara, efectuarea unei noi coronite.

De ce se decimenteaza la intervale regulate?

Acest lucru poate fi normal sau nu, in functie de tipul cimentului care a fost utilizat la cimentarea respectiva:

– ciment provizoriu,

– ciment definitiv.

Daca cimentarea se realizeaza cu ciment provizoriu este normal ca la 1-2 luni lucrarea sa se decimenteze. Deseori se utilizeaza acest tip de cimentare pentru a permite pacientului o acomodare mai usoara cu lucrarea respectivea si de asemenea realizarea de catre medic a anumitor retusuri.

Daca cimentarea este definitiva si lucrarile se decimenteaza, acest lucru presupune existenta unui viciu in etapa de realizare a lucrarii respective sau in timpul cimentarii ei.

Lucrarile se mai decimenteaza si daca nu sunt bine adaptate la dintii pe care stau si foretele mastificatorii le destabilizeaza.

Albirea dintilor nu afecteaza lucrarile metalo-ceramice

Indiferent de metoda de albire aleasa, fie ea realizata in cabinet sau acasa, aceasta nu afecteaza in nici un fel lucrarile respective. Ele nu isi modifica insa culoarea si astfel pot aparea discrepante cromatice intre dintii naturali albiti si lucrarile respective. In cazul cand doriti o albire a dintilor naturali , este bine ca aceasta sa fie facuta inainte de efectuarea lucrarii, lucrarea apoi fiind facuta tinand seama de culoarea dintilor obtinuti in urma albirii.

Lucrarile metalo-ceramice cel mai des indicate de catre medicul dentist

Aceste lucrari confera avantaje incontestabile din punct de vedere estetic si functional comparativ cu alte tipuri de lucrari protetice.

* stabilitate coloristica excellenta in timp si posibilitatea de reproducere  a culorilor dintilor naturali;

* rezistenta mare la uzura (nu se tocesc);

* biocompatibilitate cu tesuturile invecinate;

* retentie scazuta de placa bacteriana.

De ce se invineteste gingia din dreptul coroanelor?

Aceasta culoare vinetie a gingiei poate aparea prin doua mecanisme:

* fie din cauza suportului metalic al lucrarii respective (in situatia in care acesta este confectionat dintr-un metal nenobil, respectiv Cr-Ni, in cazul coroanelor realizate pe suport de aur platinat aceasta coloratie a gingiei putind fi evitata);

* prin staza vasculara prelungita din cauza unei coroane mai lungi care apasa pe gingie. – din cauza unor coroane mai scurte care permit formarea unor depozite de resturi alimentare, care afecteaza gingia.

Comments are closed.