Disjunctotul ortodontic – intrebari frecvente

Home »  Uncategorized »  Disjunctotul ortodontic – intrebari frecvente

Disjunctotul ortodontic – intrebari frecvente

On noiembrie 13, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

disj

In cazul pacientilor ce doresc un zambet nou, principala problema o constituie  lipsa spatiului osos pentru o pozitionare optima a dintilor. De aceea, in cadrul tratamentului ortodontic se folosesc o serie de aparate menite sa asigure stimularea cresterii osoase printre care se numara si dispozitivul numit disjunctor maxilar. Daca copilul dumneavoastra a primit de curand un disjunctor maxilar, atunci e bine sa stiti ca acesta se aplica pe arcada superioara si este menit sa o mareasca (daca este cazul sa corecteze si muscatura incrucisata) astfel incat mai apoi toti dintii sa poata fi aliniati corespunzator.

Ce este un disjunctor maxilar?

Un disjunctor maxilar este un dispozitiv ortodontic fix, ce se mentine lipit pe dinti prin intermediul unor inele cimentate pe premolarii si molarii superiori. Elementul activ, care produce efectul de largire al arcadei dentare, este reprezentat de un surub. Surubul disjunctorului maxilar se invarte de pacient, de regula, de 2 ori pe zi (dimineata si seara) timp de 2-4 saptamani dupa modul recomandat de medicul ortodont curant. Acest lucru duce la dilatarea rapida a maxilarului superior.

In functie de cantitatea de spatiu necesara pentru alinierea dintilor si corectarea muscaturii, poate fi necesara disjunctia chirurgicala a maxilarului superior care se realizeaza prin stransa colaborare dintre chirurgul oro-maxilo-facial si medicul ortodont.

Cand este indicata purtarea unui disjunctor maxilar?

Folosirea unui disjunctor maxilar este indicata la copiii la care procesul de crestere osoasa nu este inca terminat, si care prezinta maxilare mici, inguste, dinti inghesuiti la arcada superioara,  ocluzie incrucisata sau probleme respiratorii, dar poate fi folosit si la adulti pana in jurul varstei de 18-20 de ani. Indicatia clara pentru purtarea unui disjunctor maxilar o reprezinta situatia in care maxilarul superior este ingust, in compresia de maxilar, sau atunci cand mandibula este mai larga. Disjunctia ajuta astfel la expansiunea boltii palatine prin deschiderea suturii mediopalatine.

Inghesuirea dentara, semn al compresiei de maxilar sau al discrepantei dintre marimea maxilarului si dimensiunea dintilor (maxilar mic si dinti mari), reprezinta o alta indicatie a folosirii unui disjuntor maxilar. Expansiunea transversala a maxilarului prin disjunctie este o procedura care amelioreaza deficitele de perimetrie ale arcadei dentare. In cazurile de granita dintre cele extractionale/ nonextractionale disjunctia s-a dovedit a fi o metoda alternativa de tratament, eficienta care furnizeaza spatiu suficient pe arcada, evitand extractiile ulterioare de premolari.

De asemenea, prin folosirea unui disjunctor maxilar poate fi corectata relatia molara, corectand clasa a II a molara intr-o clasa I molara.

Ce simti dupa aplicarea unui disjunctor maxilar?

Dupa aplicarea disjunctorului maxilar in cavitatea bucala apare, de cele mai multe ori, un discomfort, care variaza de la o persoana la alta, si care se traduce prin durere la nivelul dintilor si dureri de cap in primele 2-3 zile de la inceperea tratamentului si care reapare la invartirea surubului. Acest aspect se poate tine sub control cu paracetamol sau orice alt antialgic. De asemenea, pacientul va simti dificultati la masticatie si vorbire in primele 3-4 zile, perioada dupa care se va obisnui cu disjunctorul. Dificultatile de vorbire se manifesta prin dificultati la pronuntia literelor „S” si „T”. La acestea se pot adauga, in primele zile dupa aplicare, o salivatie mai mare decat de obicei  si chiar leziuni ale limbii datorate barelor metalice din care este confectionat dispozitivul. Dupa ce pacientul invarte si activeaza astfel surubul cu o cheita speciala pe care medicul ortodont i-o inmaneaza, el va resimti la nivelul dintilor o senzatie de tensiune datorata stimularii cresterii osoase.

Cat trebuie purtat un disjunctor maxilar?

Un disjunctor maxilar trebuie purtat minim 3 luni. Dupa aceasta perioada, pentru a mentine rezultatul obtinut, disjunctorul maxilar se inlocuieste cu un aparat de contentie ( arc transpalatinal ). Cand este indepartat prima impresie a pacientilor este ca au gura mare si spatioasa. Si acum ca spatiul a fost creat, se monteaza si bracketii care vor actiona pentru alinierea dentara de finete.

Purtarea corecta a aparatului mobil de contentie pentru 12 luni dupa indepartarea disjunctorului maxilar duce la mentinerea pe termen lung a rezultatelor.

Cum trebuie ingrijit disjunctorul?

Trebuie retinut faptul ca igiena proasta sau consumul in exces de bauturi carbogazoase, pot totusi duce la aparitia de carii. Importanta periajului minutios si a unei ape de gura cu continut optim de fluor (minim 1200ppm fluor) este obligatorie.

Un ajutor de incredere in mentinerea unei igienizari corecte a disjunctorului il reprezinta dusul bucal.

Avand in vedere ca disjunctia asociaza si tratamentul ortodontic cu bracketi, pacientii vor trebui sa fie foarte atenti la ceea ce mananca. Mancarurile lipicioase ca acadelele, caramelele, guma de mestecat vor dezlipi bracketii de pe dinti. Alimentele tari ca merele, alunele, legumetele de consistenta mai tare, vor trebui a fi evitate sau feliate dupa caz pentru a nu exista riscul de a dezlipi bracketii sau a cauza deformari disjunctorului.

In concluzie, chiar daca un disjunctor maxilar este un dispozitiv neplacut, avand o serie de manifestari asociate, insa suportabile, el este util pentru ca: reuseste sa creeze spatiu pentru alinierea dentara, corecteaza problemele de muscatura si respiratie.

Sursa:http://netdent.ro/Tratamentul-ortodontic/disjunctor-maxilar.html

Comments are closed.