Coroana ceramica. Puntea ceramica

Home »  Uncategorized »  Coroana ceramica. Puntea ceramica

Coroana ceramica. Puntea ceramica

On noiembrie 18, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

images

Ceramica dentara este cea mai buna alegere pe care o poate face un pacient in cazul unei lucrari dentare, fie ca este vorba de o restaurare redusa fie de o punte dentara sau proteza mobilizabila extinsa.

Calitatile ceramicii sunt net superioare oricarui alt material fizionomic folosit in stomatologie, fiind singurul care are atat o estetica deosebita ( gama de culori mare, transluciditate apropiata de cea a dintilor naturali ) cat si o rezistenta excelenta la masticatie.

!!!Ceramica este singurul material fizionomic care poate acoperi dintele pe toate fetele, inclusiv cea ocluzala ( cea pe care se efectueaza masticatia ). Celelalte materiale fizionomice, avand o rezistenta scazuta, nu se pot plasa in aceste zone, deoarece se risca fracturarea sau tocirea lor.

Tipuri de lucrari dentare ceramice
a. Coroana si puntea ceramica pe schelet metalic nenobil

Coroanele si puntile ceramice cu schelet de sustinere confectionat din aliaje metalice nenobile au o vasta aplicabilitate in stomatologie. Lucrarile protetice, desi nu se ridica la nivelul celor pe schelet de aur sau zirconiu, au o rezistenta si o estetica buna, durata de viata acceptabila iar pretul este rezonabil.

Numele acestor lucrari ne arata ca scheletul de sustinere nu este realizat din aliaje metalice nobile. Cand spunem metal nobil ne referim in principal la aur, argint sau paladiu.
Coroana dentara

Se mai numeste coroana metalo ceramica pe schelet nenobil sau coroana „clasica” de ceramica, fiind si cea mai ieftina dintre coroanele ceramice. Este o alegere excelenta si, daca medicul stomatolog o indica, rezultatele sunt foarte bune. Se poate folosi in majoritatea cazurilor, atat pentru dintii din partea din fata, cat si pentru cei din spate sau pentru a acoperi implanturile dentare.

Puntea dentara

Ca si coroana, se numeste punte metalo ceramica. Se poate folosi atat pentru restaurari reduse ( de 1 sau 2 dinti ) cat si pentru punti intinse inclusiv puntea totala. Rezistenta si estetica unor asemenea punti este foarte buna dar nu atinge nivelul lucrarilor realizate pe schelete din aur sau zirconiu.

Din ce este compusa o lucrare protetica metalo ceramica ?

Scheletul metalic de sustinere

Asigura rezistenta intregii lucrari protetice fiind situat sub stratul de ceramica si conferindu-i acestuia sustinere si suport. Are grosime redusa iar adaptarea acestuia pe dintii slefuiti este extrem de intima.

Aliajul metalic este specific pentru lucrarile ceramice. Compozitia acestuia ii permite sa realizeze, in timpul arderii, o legatura chimica cu stratul de ceramica, crescand astfel puterea imbinarii metal ceramica.

Este unul din cele mai importante avantaje ale lucrarilor metalo ceramice in comparatie cu cele metalo acrilice si metalo compozite. Acestea din urma nu se pot baza, la nivelul imbinarii dintre metal si acrilat sau compozit, doar pe legaturi mecanice, net inferioare.

Stratul de ceramica

Acopera scheletul metalic pe toate suprafetele, fiind singurul care ramane vizibil in cavitatea bucala. Grosimea stratului ceramic este 1,5-2 mm in functie de zonele dintelui. Are o rezistenta foarte buna la fortele masticatorii si o estetica deosebita.

Exista o gama foarte mare de culori, avand marele avantaj al posibilitatii combinarii acestora. Astfel, se pot realiza unele portiuni ale dintelui in anumite nuante, altele in alte nuante, dand dintelui artificial un aspect foarte apropiat de cel natural . Are si o transluciditate foarte apropiata de cea a smaltului dentar, fapt care ii creste cu mult aspectul estetic.

Ceramica dentara se fisureaza la consumul alimentelor prea calde ?

Ceramica dentara nu este influentata de variatiile de temperatura. Nu se fisureaza si nu se crapa la consumul alimentelor prea calde sau prea reci. Ceramica se arde in cuptoare speciale, la o temperatura de pana la 1000 grade C, temperatura ce nu va fi niciodata atinsa in cavitatea bucala.

De ce se „crapa” uneori ceramica cand „musc” alimente mai dure ?

Exista anumite forte la care ceramica dentara nu este chiar atat de rezistenta. Este vorba in special de fortele de intensitate mare care actioneaza brusc si excentric. Este indicat sa nu se consume alimente extrem de dure si sa nu se suprasolicite lucrarile de ceramica.
Ceramica este tot una cu portelanul dentar ?

Da. Ambii termeni descriu acelasi lucru. In stomatologie se foloseste mai des termenul de ceramica dentara.

!!!Ceramica este un material foarte bun si rezistent. Cu toate acestea, este doar o incercare de a inlocui cat mai bine dintele natural. Niciodata, o lucrare dentara nu se va putea compara, ca estetica si rezistenta, cu dintii naturali.

b. Coroana si puntea ceramica pe schelet metalic nobil ( aur )

Sunt lucrari protetice care au scheletul de sustinere confectionat din aliaje de aur. Sunt superioare datorita calitatii scheletului metalic.

Sa vorbim un pic despre aurul din scheletul metalic. De fapt, nu este vorba despre aur pur ( nu are absolut nici o legatura cu aurul din bijuterii de exemplu ) ci de un aliaj de aur dentar specific care contine platina, aur si alte elemente.

Ca si aliajele nenobile, aliajele de aur folosite pentru scheletul lucrarilor ceramice sunt special alcatuite pentru a realiza o legatura chimica cu stratul de ceramica.

  •     aurul dentar este un aliaj special de aur care se foloseste doar in stomatologie.
  •     aliajele de aur dentar pentru lucrarile ceramice au o anumita compozitie.
  •     aliajele de aur dentar pentru alte lucrari protetice au alta compozitie.

De ce este mai bun aliajul de aur decat celelalte aliaje ?

coroana ceramica cu schelet nenobil : coloratie gingivala datorita coroziunii aliajului metalic

coloratie gingivala

Nu se corodeaza niciodata. Ce inseamna acest lucru ? Anumite aliaje metalice, sub influenta salivei, sufera efecte de coroziune in timp. Acest lucru duce uneori la aparitia unor coloratii gri la nivelul gingiei.

Are o rezistenta in strat subtire superioara oricarui aliaj metalic. Capa din aliaj de aur de grosime 0.3mm este mult mai rezistenta decat o capa dintr-un aliaj de crom-nichel cu grosimea similara.

Este foarte bine tolerat de organism si nu are efect alergic, aurul fiind unul din putinele metale care are aceasta calitate.

c. Lucrarile ceramice pe schelet de titan

Au aparut destul de recent in stomatologie. Datorita proprietatilor excelente ale titanului, aceste restaurari se apropie din punct de vedere calitativ de cele cu schelet de aur. Avand aceleasi avantaje ca si aurul, titanul se foloseste pe scara larga in stomatologie, mai ales in cazul implanturilor dentare.

d. Lucrarile integral ceramice

Sunt lucrari dentare confectionate in intregime din ceramica fara schelet metalic sau de zirconiu. Se folosesc in zonele din fata ale gurii ( incisivi in special ) in cazurile in care pretentiile estetice sunt foarte ridicate.

Neavand schelet de sustinere, sunt mai putin rezistente ; de aceea nu se recomanda in zonele din spate ( pe molari ) unde fortele masticatorii sunt mult mai mari. Au aparut in stomatologie inaintea coroanelor de zirconiu.

  •     sunt cele mai estetice lucrari, fiind realizate integral din ceramica.
  •     nu au rezistenta celor cu schelet metalic sau de zirconiu si, din acest motiv, se pot folosi doar in anumite cazuri.
  •     nu este indicat sa se realizeze punti integral ceramice care depasesc 2 sau 3 elemente.

Coroanele total ceramice necesita metode complexe de executie, folosesc tipuri speciale de ceramica si, din aceste motive, au un cost destul de ridicat.

Sursa:http://www.infodentis.com/coroana-dentara-punte-dentara/coroana-ceramica.html

Comments are closed.