Coafajul direct si coafajul indirect

Home »  Uncategorized »  Coafajul direct si coafajul indirect

Coafajul direct si coafajul indirect

On noiembrie 20, 2013, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

download (1)

Procedura de coafaj direct

Coafajul direct este o procedura endodontica prin care se acopera – panseaza pulpa dentara cu o substanta neiritanta, cu actiune antiseptica si antiinflamatoare, ce mentine in totalitate vitalitatea pulpei dentare. Aceasta procedura conservatoare este implementata in cazul cariilor profunde, cu camera pulpara deschisa si are scopul de a pastra vitalitatea dintelui prin stimularea formarii de dentina noua, care sa acopere pulpa.

Materialul de electie in coafajul direct este hidroxidul de calciu. Acesta promoveaza vindecarea si repararea leziunilor, obtinand formarea dentinei deasupra expunerii pulpare in 75 – 90 zile.

Coafajul direct este o procedura endodontica eficienta in urmatoarele cazuri:
• dinti cu un prognostic pozitiv;
• pacienti tineri si sanatosi (prognosticul cel mai favorabil il au dintii aflati in dezvoltare);
• lipsa simptomelor preexistente;
• expunerea pulpara are dimensiuni mici, este curata si fara leziuni carioase;
• raspunsul pulpei la stimuli este bun;
• expunere pulpara accidentala din cursul tratamentului cariei – in acest caz nu conteaza dimensiunile expunerii;
• hemoragia pulpara nu are intensitate mare.

Daca aceste conditii nu sunt intrunite, sau coafajul pulpar nu este eficient, se trece la efectuarea tratamentului endodontic – obturatie radiculara. Indiciile nereusitei tratamentului sunt simptomele pulpitei – durere sau ale necrozei pulpei.

Expunerea pulpara poate sa apara accidental, atunci cand, dupa ce indeparteaza tesutul carios, medicul prepara cavitatea pentru a retine obturatia. Daca expunerea este mica si nu sunt dureri anterioare, prognosticul este favorabil. Un alt caz de expunere pulpara este atunci cand caria se extinde pana la pulpa, nervul fiind expus in timpul eliminarii tesuturilor carioase. De obicei expunerea este mare si pulpa este deja inflamata, caz in care prognosticul este nefavorabil. De asemenea, coafajul direct este contraindicat pentru dintii de lapte.

Procedura de coafaj pulpar direct: hidroxid de calciu si demineralizare totala (total etch)

Tehnica hidroxidului de calciu – Dupa izolarea si antiseptizarea dintelui incepe prepararea cavitatii si toaleta acesteia. Oprirea sangerarii este obligatorie. Imediat peste tesutul pulpar expus se aplica hidroxid de calciu, apoi o obturatie de baza si una provizorie. Obturatia definitiva se poate realiza peste 3 luni si numai daca nu sunt simptome de inflamare a pulpei.

Tehnica total etch – Dupa oprirea sangerarii se aplica pe expunerea pulpara o pasta cu hidroxid de calciu care nu se intareste si se continua cu preparatia cavitatii. Se continua cu gravarea acida a smaltului si a dentinei, urmata de bonding – aplicarea adezivului peste expunere, pentru a preveni contactul cu materialul de obturatie. Urmeaza o obturatie de baza si una provizorie.

In cazul unei fracturi se spala plaga si pulpa cu ser fiziologic, se usuca si se aplica hidroxidul de calciu. In aceeasi sedinta, se realizeaza apoi obturatia de baza si obturatia definitiva. Controalele postoperatoare au loc la 3, 6 si 9 luni.

Procedura de coafaj indirect

Coafajul indirect este o procedura endodontica utilizata in cazul cariilor profunde, in care eliminarea tesuturilor carioase ar duce la expunerea camerei pulpare. In loc sa elimine intreg tesutul afectat, medicul plaseaza in cavitate agenti de coafare si o obturatie temporara. Tratamentul are rolul de a proteja pulpa de agentii exteriori si de a stimula formarea de dentina noua.

Coafajul indirect se realizeaza conditiile in care nu exista dovezi clinice de degenerare pulpara sau patologie periapicala. Materialul cel mai folosit in coafajul pulpar este hidroxidul de calciu. In cazul in care procedura nu este eficienta, se trece la efectuarea tratamentului endodontic.

La prima sedinta se izoleaza campul operator, apoi se indeparteaza tesuturile carioase pana in apropirea de camerei pulpare. Medicul stomatolog elimina dentina infectata in totalitate, dar lasa stratul de dentina care este afectata de carie intr-o masura mai mica. Se aplica pe planseul cavitatii hidroxid de calciu, apoi se aplica o obturatie provizorie, care va ramane pe o perioada de 3 luni.

La a doua sedinta se izoleaza dintele si se dezobtureaza, apoi se evalueaza starea dentinei si vitalitatea pulpei. Daca nu a avut loc remineralizarea dentinei, se repeta manopera de coafaj indirect, insa daca se constata ca dentina s-a reintarit, se continua cu prepararea cavitatii, tratamentul adecvat al dentinei expuse si realizarea obturatiei definitive.

Sursa: http://www.medici-stomatologi.ro/infodent/coafaj-indirect, http://www.medici-stomatologi.ro/infodent/coafaj-direct

Comments are closed.