Ce înseamnă urgentă stomatologica?

Home »  Uncategorized »  Ce înseamnă urgentă stomatologica?

Ce înseamnă urgentă stomatologica?

On aprilie 6, 2020, Posted by , In Uncategorized, With No Comments

Conform Colegiului Medicilor Stomatologi din România, urgențele stomatologice care pot pune în pericol starea generală a organismului și necesită tratament imediat sunt următoarele:

• 1 Hemoragia postextracțională

• 2 Pulpita acută

• 3 Parodontita apicală acută

• 4 Pericoronarita dinților incluși

• 5 Alveolita postextracțională

• 6 Celulitele

• 7 Abcesele periosoase

• 8 Fracturile de maxilar / mandibulă (imobilizare de urgență)

• 9 Luxația articulației temporo-mandibulare

• 10 Traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare)

• 11 Gingvostomatita ulceronecrotică

Hemoragia postextracțională

Sângerarea imediat după extracția dentară este normală. În acest interval de timp se formează cheagul sanguin, iar sângerarea se oprește de la sine. În situația în care sângerarea persistă mai mult de 5 – 6 ore, devine abundentă sau reapare la un interval de câteva zile, în mod spontan sau provocată de un accident ori un traumatism, este important să ne contactați cât mai curând. În cadrul vizitei medicale de urgență vom depista cauzele hemoragiei și vom lua toate măsurile terapeutice adecvate.

Pulpita acută

Inflamarea pulpei dentare este însoțită de durere pulsatilă, care se intensifică la mișcări și produce sensibilitate dentară persistentă la cald. Tratamentul diferă în funcție de gradul de avansare a infecției, de aceea este extrem de important să îți faci o programare de urgență la medicul dentist. În urma unui control stomatologic, vei primi toate informațiile necesare cu privire la opțiunile de tratament potrivite pentru tine.

Parodontita apicală acută

O afecțiune ce se caracterizează prin inflamarea apexului, mai exact, vârful rădăcinii dintelui. Simptomele asociate parodontitei apicale acute sunt: durere persistentă, febră, inflamarea gingiei la nivelul rădăcinii dintelui afectat, această devine roșie și dureroasă. Dintele se simte mai înalt la masticație. Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient. În funcție de tipul parodontitei apicale acute, medicul dentist poate recurge la diferite tehnici de tratament, în acord cu cele mai moderne proceduri stomatologice.

Pericoronarita dinților incluși

Măselele de minte care au rămas blocate în gingie, erupția incompletă sau nefirească a molarilor de minte, pot cauza episoade neplăcute. Infecția gingiei care acoperă molarii de minte ori din jurul acestora poartă numele de pericoronarită și este considerată o urgență stomatologică. Aceasta provoacă durere, sângerări ale gingiei și umflături la nivelul molarului. Pericoronarita necesită o consultație stomatologică de urgență pentru a evalua stare afecțiunii și a aplica un tratamentul corect.

Alveolita postextracțională

Este o infecție ce apare în urma unei extracții dentare, în locul în care s-a intervenit chirurgical.  Se manifestă printr-o durere puternică, ce apare la 3-4 zile de la extracția dentară. Aceasta poate iradia și în alte zone și poate fi însoțită în cazuri mai grave de febră, limitarea deschiderii gurii, prezența unui miros neplăcut. În astfel de cazuri este necesar un tratament stomatologic de urgență, administrarea analgezicelor fiind ineficientă.

Celulitele

Inflamație dureroasă, difuză, cu țesut roșu congestionat, ce poate apărea în jurul rădăcinii dintelui sau în spațiul dintre gingie și dinte.  Apare în primele ore ale infecției.

Abcesele periosoase

Abcesele periosoase reprezintă un grup de infecții nespecifice care evoluează în apropierea osului maxilar sau mandibular și sunt cauzate, de obicei, de infecții dento-parodontale ce se extind, până la perforarea osului. Tratamentul de urgență stomatologică este reprezentat de incizia și drenarea colecției purulente, dar poate fi reprezentat și de extracția dintelui, după caz.

Fracturile de maxilar / mandibulă (imobilizare de urgență)

Fractura de la nivelul maxilarului sau mandibulei apare ca efect al unei traumatism puternic. Cele mai des întâlnite semne ale fracturii de maxilar/mandibulă sunt: mobilitatea fragmentelor osoase; modificări ale mușcăturii; dureri spontane la mișcare; jenă în deglutiție (înghițire): dificultate în articularea sunetelor; imposibilitatea de a mesteca; deformări ale feței; edeme; hematoame; plăgi și hemoragii; echimoze (vânătăi).

Luxația articulației temporo-mandibulare

Reprezintă deplasarea spre zona din fața sau laterală a maxilarului inferior (mandibulă) la nivelul articulării sale cu osul temporal. Luxația temporo-mandibulară, mai curând numită desprindere de maxilar, poate atinge una dintre articulațiile temporo-mandibulare sau ambele: în primul caz, ea este cauzată de un șoc al cărui punct de impact se găsește în partea de jos a obrazului; în al doilea caz, ea poate fi provocată de un căscat sau de o deschidere forțată a gurii. Simptomele și semnele luxației articulației temporo-mandibulare cuprind un zgomot puternic în zona inferioară a feței, urmat imediat de durere și de imposibilitatea închiderii sau deschiderii complete a gurii. Tratamentul constă în reașezarea maxilarului inferior în poziție corectă.

Traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare)

Traumatismele dento-alveolare trebuie tratate cu multă seriozitate, deoarece ele pot provoca uneori modificări ireversibile asupra dentiției. Avulsia dentară reprezintă eliminarea accidentală a unui dinte din alveola sa. Dintele poate fi salvat prin reașezarea în 30, maximum 60 de minute de la accident și numai dacă dintele este integru. Luxația dentară reprezintă deplasarea anormală a dintelui în alveola sa, ca urmare a unei leziuni traumatice. Tratamentul de urgență stomatologică este reprezentat de repoziționarea (manuală sau chirurgicală) a dintelui în alveolă, urmată de imobilizare.

Gingvostomatita ulceronecrotică

Este caracterizată printr-o inflamație acută și o necroză a marginii gingivale libere. Gingivostomatita ulceronecrotică este produsă de bacteriile din interiorul cavității bucale. Factorii favorizanți sunt: pericoronarita; igiena orală incorectă, cu apariția plăcii bacteriene și a tartrului; fumatul excesiv; deficitul de vitamine; anemiile sau leucemia. De cele mai multe ori, pacientul prezintă dureri intense la atingerea gingiei. La contactul cu alimentele fierbinți și în timpul masticației durerile se accentuează. Apare senzația de gust alterat și metalic, limitarea deschiderii gurii și, implicit, halena (respirație urât mirositoare), ca urmare a unei igiene locale deficitare.

Comments are closed.